Nederlands Taal- & Cultuur Onderwijs in Atlanta

Tweetalig opgroeien versterkt de cognitieve ontwikkeling. 

Visie & Beleid

Het onderhouden van de moedertaal in het buitenland is niet alleen essentieel in verband met een eventuele terugkeer naar Nederland of België maar ook daar het tweetalig opgroeien de cognitieve ontwikkeling van het kind versterkt.

Daarnaast blijven kinderen zich verbonden voelen met familie en vrienden in het thuisland en een eventuele terugkeer binnen het Nederlandse of Vlaamse schoolsysteem wordt makkelijker. Tenslotte zijn Nederlandse en Vlaamse kinderen ambassadeurs voor Nederland en België in Amerika! Het bijhouden van taal en cultuur is dus onmisbaar.

Algemene informatie

De Molenwiek verzorgt Nederlandse Taal- en Cultuur lessen (NTC-onderwijs) voor leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Hiertoe worden dezelfde lesmethoden gebruikt als gangbaar in het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs.

Ook het cultuur onderwijs is nauw verbonden met de actualiteit en gebeurtenissen in Nederland en België.

Om de aansluiting met het onderwijs in Nederland te waarborgen evalueren wij de leerprestaties systematisch door middel van het afnemen van toetsen.

Bij kinderen die het Nederlands minder goed beheersen, richten wij ons op het verwerven van mondelinge vaardigheden en uitbreiding van de woordenschat.

Tenslotte kent de school een aantal uitgangspunten, die belangrijk zijn voor haar identiteit:

  • eerbiediging van iedere geloofsovertuiging of levensbeschouwing;
  • gelijkwaardigheid van alle leerlingen;
  • geen discriminatie of uiting van racisme

Een stukje geschiedenis………..

We schrijven het jaar 2002 en het eerste schooljaar (2002-2003) van de Molenwiek gaat onder leiding van directeur Simpha van start. Een handjevol leerlingen en docenten verzamelen zich door de week na schooltijd bij Mount Bethel Church in Marietta, GA. De peuters op vrijdagochtend, de kleuters en groep 3-8 op dinsdag- en woensdagmiddag.

‘Zeg, zou het wat zijn als jij Nederlandse les aan onze kinderen zou kunnen geven?’ Deze vraag legt het fundament van de Molenwiek. Jeanine Ritter stelde deze vraag aan Simpha Savelsbergh, wetende dat zij Nederlands gestudeerd heeft en wel oren heeft naar lesgeven aan kinderen.

Simpha dacht echter verder dan bijles en ging op onderzoek uit. Haar zoektocht bracht haar in contact met Stichting NOB en aldaar deed ze allerlei ideeën op om een Nederlandse school in Atlanta te starten.

Placeholder Picture

We gaan al wat jaartjes mee.

Achter de schermen wordt een bestuur gevormd onder leiding van voorzitter Jeannine. Issues waar de nieuwe school mee te maken heeft zijn: wel of niet op zaterdag naar school en een geschikte plek voor nieuwe locaties.

In het tweede jaar (2003-2004) opent de Molenwiek ook haar deuren in Alpharetta bij de Baptist Church op Academy Street. De locatie Peachtree City heeft helaas te weinig leerlingen om door te gaan en gaat weer dicht. Door de jaren heen heeft de Molenwiek diverse locaties uitgeprobeerd (remember Acworth en de basement van de familie Swaak!) en vanaf het derde schooljaar 2004-2005 krijgt de Molenwiek haar definitieve vorm: een locatie op donderdagmiddag in Alpharetta en locatie op dinsdagmiddag in Dunwoody/Sandy Springs. Beiden langs de GA 400, de levensader die door de suburbs ten noorden van Atlanta loopt. Jaarlijks verwelkomt de Molenwiek zo’n 60 leerlingen en 10 leerkrachten en onderwijsassistenten. Expat gezinnen komen en gaan en brengen nieuwe leerlingen en docenten met zich mee. Het afscheid na een paar jaar valt altijd weer zwaar… De longterm settelen zich in de stad en suburbs en voor hen vormt de Molenwiek een vaste baken in de week.

Schooljaar no. vier, 2005-2006, springt eruit door het bezoek van Stichting NOB voor ‘geld en goede raad’ en het bestuur en docententeam laat de trots de school zien. Het vijfde schooljaar (2006-2007) is een jaar met hoogtepunten: het bezoek van de inspecteur zorgt voor een 8+ op het schoolrapport en de Molenwiek viert haar eerste lustrum in mei 2007.

Praktische zaken

Bij ziekte of afwezigheid moet de betreffende docent tijdig worden geïnformeerd. Indien gewenst kan altijd extra werk worden meegegeven om de gemiste les in te halen.

De lessen beginnen stipt op tijd. Te laat binnenkomen verstoort de les en werkt afleidend voor de andere leerlingen. Gelieve dus op tijd aanwezig te zijn en ook weer op tijd de kinderen op te halen.

De Molenwiek is een NOTEN-VRIJE school. Gelieve hiermee rekening te houden bij het meegeven van een snack of traktatie.

Bij de peutergroep is het handig om een verschoning mee te geven.

De Molenwiek is niet aansprakelijk voor zoekraken van eigendommen. Gelieve dus geen waardevolle zaken mee te geven naar school.

Tenslotte zijn de docenten verantwoordelijk voor de leerlingen wanneer ze tijdens lestijd in de klas zijn. De ouders zijn verantwoordelijk voor de leerlingen voor en na de lestijd op de speelplaats en in de algemene ruimtes zoals de gang.

Planning schooljaar 2018 - 2019

Lokatie

St. Davids Episcopal Church 
1015 Old Roswell Rd., Roswell, GA 30076

Tijden:

Tijden
  • De peutergroep voor kinderen van 2–4 jaar vrijdagochtend van 9:00 tot 12:00 uur.
  • Leerlingen van groep 1 t/m 8 (4 t/m 11 jaar) dinsdagmiddag van 15:45 tot 18:15 uur. Zie de kalender voor details.
  • Middle School leerlingen - groep 8 en hoger zaterdagochtend van 10:00 tot 12:30 uur. Zie de volledige kalender voor deze groep voor details.
  • Hotel Hallo groep; voor leerlingen van 6-12 jaar die basiskennis van het Nederlands nodig hebben. Dinsdagmiddag van 15:45 tot 18:15 uur. Zie kalender.
  • Voortgezet Onderwijs: eens in de twee weken op dinsdagmiddag van 16:15 tot 18:15 uur.
  • Voor evenementen, vergadering en andere bijzonderheden hebben wij een special kalender.

Kalender overzichten

Groep 1 - 8
Dinsdagmiddag van 3:45 tot 6:15

Augustus

Lesweek

Lesdag

1

7 Augustus

2

14 augustus

3

21 augustus

4

28 augustus

September

Lesweek

Lesdag

5

4 September

6

11 September

7

18 September

8

25 September

October

Lesweek

Lesdag

9

2 October

10

9 October

Za 13 Oct Kinderboeken week

11

16 October

12

23 October

13

30 October

November

Lesweek

Lesdag

14

6 November

15

13 November

15

Geen les

Thanks giving break

16

27 November

December

Lesweek

Lesdag

Za 1 December  - Sinterklaas viering

17

4 December

18

11 December

19

20 December

20

Geen les

Christmas break

4

29 augustus

Januari

Lesweek

Lesdag

1

8 Januari

2

15 Januari

Bestuursvergadering 14 Januari

3

22 Januari

4

29 Januari

Lang Leve de Juffen Dag

February

Lesweek

Lesdag

1

5 Februari

2

12 Februari

3

19 Februari

4

26 Februari

Maart

Lesweek

Lesdag

1

5 Maart

Zaterdag 9 Maart Cultureel Evenement

2

12 Maart

Bestuursvergadering 11 Maart

3

19 Maart

4

26 Maart

April

Lesweek

Lesdag

1

2 April

Spring Break — Geen School

2

9 April

3

16 April

4

23 April

Zo 27 April Koningsdag

5

30 April

Mei

Lesweek

Lesdag

1

7 Mei

2

14 Mei

3

21 Mei

4

Geen school

Juni

Lesweek

Lesdag

1

Geen school

2

Geen school

3

Geen school

4

Geen school

July

Lesweek

Lesdag

1

Geen school

2

Geen school

3

Geen school

4

Geen school